donderdag 5 november 2015

KAAP SPARTEL

KAAP SPARTEL
Het heeft eigenlijk niets van een echte kaap. Het is meer een samenstel van flauwe voorgebergten, die in een grote boog de ronding naar het zuiden maken.
Montalban vindt in de grotten van Hercules Punische voorwerpen. Op de kaap zelf is een graf uit de 6e eeuw v.C. Van Cottae of Cotte zelf is niet veel meer resterend dan één huis in de vorm van een stenen vierkant. Er werd ook een kanalisatiesysteem gevonden, alsmede een reeks kuipen, waarin de gevangen vis werd bewaard. Cotte is nooit een grote plaats geweest, maar meer een provisorische aanlegplaats. Zie ook Ponsich/Tarradell. En dan zou er ook nog een plaats Lissa gelegen hebben (Plinius NH V 2), maar daar was in de Romeinse tijd samen met Cottae volgens Plinius niets meer van terug te vinden. Nu bestond Cottae in de Romeinse tijd in ieder geval wel volgens andere overleveringen en ook de archeologische vondsten wijzen daarop. Van Lissa tot op heden echter geen enkel spoor.

Kaap Spartel wordt door Pomponius Mela (I 25) en Plinius (NH V 2) Ampelusia (kaap van de wijnranken) genoemd. Herodotus (IV 43) beschrijft een reis van de Pers Sataspès, die op een Egyptisch schip in de 5e eeuw v.C de punt van Libya (Soloeis) rondde. Nu is het verleidelijk om hiermee de kaap Spartel te vereenzelvigen, maar de kennis van Herodotus van het verre westen was zeer beperkt en we zullen zien, dat Soloeis in feite verderop ligt. Niettemin gaat E.Lipinski hier wel van uit en koppelt het verhaal van Hanno hieraan vast. Cottae zou dan ook een kolonie van Hanno zijn = Gytte. Het is echter zeer ongeloofwaardig, dat Hanno zo dichtbij huis deze kolonie(s) zou gesticht hebben, daar waar het verderop liggende Lixus al lang bestond. Ook Gytte moeten we verderop zoeken. Strabo (XVII 3,2) en Ptolemeus (IV 1,2) komen met de juiste benaming aan =Kotes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten